Vinaigrette ja muut kastikkeet

Tutustu resepteihin:

Tzatziki

Salsa verde

Hieno toskanalainen tomaattikastike pastalle

Vihannes-vinaigrette

Peruna-yrttikastike

Maapähkinä-korianterikastike

Kapris-linssi-vinaigrette

Appelsiini-vinaigrette

Gorgonzola-jugurtti-kastike

Tzatziki

  • valkosipulinkynsi
  • 50 g ranskankermaa
  • 100 g jogurttia
  • pippuria myllystä
  • 1 tl auringonkukkaöljyä
  • 2 tl Bragg-omenaviinietikkaa
  • puolikas maustekurkku
  • tilliä

Kuori ja purista valkosipuli ja lisää kerma-jogurttiseokseen. Mausta pippurilla, etikalla ja öljyllä. Kuori ja raasta kurkku ja lisää seokseen. Mausta tillisilpulla.

Salsa verde

  • nippu persiljaa
  • 3 sardiinia
  • etikkakurkku
  • keitetty peruna
  • valkosipulinkynsi
  • muutama hillosipuli
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl Bragg-omenaviinietikkaa

Silppua persilja, leikkaa sardiinifileet pieniksi viipaleiksi, kuutioi etikkakurkku, valkosipulinkynsi ja sipulit, muhenna peruna haarukalla. Sekoita kaikki ainekset öljyn ja etikan kanssa.

Tämä kastike sopii erinomaisesti kovaksi keitettyjen, halkaistujen munien tai kylmän naudanlihan kanssa tarjottavaksi.

Hieno toskanalainen tomaattikastike pastalle

  • 1 kg kypsiä tomaatteja
  • 1 sipuli
  • nippu persiljaa
  • punainen chilipaprika
  • 1 laakerinlehti
  • 1 rkl sinapinsiemeniä
  • 2 rkl hunajaa
  • yrttisuolaa
  • 2 rkl Bragg-omenaviinietikkaa

Pienennä vihannekset, yrtit ja mausteet ja siirrä paksupohjaiseen kattilaan tai korkeareunaiseen wok-pannuun. Kiehauta ja jatka kypsentämistä ilman kantta miedolla lämmöllä, kunnes seos sakenee. Siivilöi seos. Lisää etikka ja tarjoile kuuman pastan kanssa.

Vihannes-vinaigrette

  • keltainen paprika
  • kesäkurpitsa
  • pihvitomaatti
  • munakoiso
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl Bragg-soijakastiketta
  • sitruunan mehua
  • muutama vihreä oliivi
  • nippu persiljaa ja basilikaa
  • 2 rkl Bragg-omenaviinietikkaa
  • pippuria myllystä
  • valkosipulinkynsi

Pese ja viipaloi vihannekset. Raasta kesäkurpitsa juustohöylällä suikaleiksi. Kuumenna öljy wok-pannussa ja kypsennä munakoisoviipaleet. Mausta sitruunamehulla. Levitä salaattilautasen pohjalle ensin tomaattiviipaleet, loput vihannekset ja päällimmäiseksi munakoiso. Koristele persiljalla, basilikalla ja rouhituilla oliiveilla. Nosta jääkaappiin. Sekoita soijakastike, etikka ja mausta pippurilla sekä valkosipulilla. Kaada salaatin päälle ja anna maustua puolisen tuntia.

Peruna-yrttikastike

  • 2 keskisuurta perunaa
  • 1 tl sinappia
  • 1,25 dl kasvis- tai kanalientä
  • pieni sipuli
  • 2 rkl Bragg-omenaviinietikkaa
  • valkopippuria
  • tuoretta persiljaa ja basilikaa silputtuna

Keitä perunat ja kuori kuumana. Pienennä ensin haarukalla ja nosta sitten tehosekoittimeen. Lisää sinappi ja kasvisliemi. Kuutioi sipuli ja lisää yhdessä etikan ja pippurin kanssa tehosekoittimeen. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Sekoita yrtit käsin salaattikastikkeen joukkoon.

Maapähkinä-korianterikastike

  • valkosipulinkynsi
  • 50 g maapähkinöitä
  • punainen chilipaprika
  • 2 rkl Bragg-soijakastiketta
  • 1 tl juoksevaa hunajaa
  • 3 rkl limetin tai sitruunan mehua
  • tuoretta korianteria

Kuori valkosipulinkynsi ja rouhi yhdessä pähkinöiden kanssa tehosekoittimessa. Lisää viipaloitu chilipaprika (jos et pidä tulisesta mausta, poista siemenet), soija, pari rkl kuumaa vettä sekä hunaja ja limetin mehu. Sekoita nopeasti. Lisää silputtu korianteri ja tarkista maku.

Kapris-linssi-vinaigrette

  • pieni sipuli
  • 30 g punaisia linssejä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1,5 dl kasvislientä
  • 2 rkl Bragg-omenaviinietikkaa
  • 2 tomaattia
  • 2 rkl kapriksia
  • pippuria myllystä

Kuutioi sipuli, hauduta linssien kera kuumassa öljyssä muutama minuutti. Lisää liemi, anna poreilla 5 min. ja lisää etikka. Jatka kypsentämistä toiset 5 min. Anna jäähtyä. Kuutioi puhdistetut tomaatit ja sekoita linssien joukkoon. Mausta pippurilla ja kapriksilla.

Appelsiini-vinaigrette

  • appelsiini
  • valkosipulinkynsi
  • 5 mustaa oliivia
  • 1 tl sinappia
  • 2 rkl Bragg-omenaviinietikkaa
  • pippuria myllystä
  • pirskaus Bragg-soijakastiketta
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • nippu basilikaa

Purista appelsiini mehuksi. Rouhi valkosipuli ja oliivit. Sekoita loppujen ainesten kanssa. Leikkaa basilika suikaleiksi ja sekoita joukkoon. Valmis!

Gorgonzola-jugurtti-kastike

  • 1 rkl omenamehua
  • 1 rkl Bragg-omenaviinietikkaa
  • 50 g gorgonzolaa
  • 200 g Bulgarian jogurttia
  • pippuria myllystä
  • ruohosipulia

Sekoita mehu ja etikka. Pienennä juusto haarukalla ja sekoita etikka-mehu-seoksen ja jogurtin kanssa. Mausta pippurilla ja tarkista maku. Silppua ruohosipuli saksilla ja sekoita kastikkeen joukkoon.